Web Analytics Made Easy - Statcounter

وقتی ما اجاق گاز آشپزخانه را روشن می‌کنیم، یک آلاینده قوی آب و هوا به نام گاز متان را به فضای آشپزخانه و فراتر از آن، به جو می‌فرستیم؛ اما چنانکه نتایج یک پژوهش علمی نشان می‌دهد، این اتفاق نه تنها در زمان روشن بودن، بلکه احتمالا در زمان خاموش شدن اجاق هم رخ می‌دهد.

به گزارش «انرژی امروز» از یورو نیوز، در این مطالعه علمی که نتایج آن روز پنجشنبه در مجله دانش و فن‌آوری محیط زیست (Environmental Science & Technology) منتشر شد، به پرسشی که سال‌ها ذهن دانشمندان را درگیر کرده بود، پاسخ داده شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

غلظت متان تولید شده از تمام منابع شناخته شده در جو به طرز بی‌پیشینه‌ای افزایش یافته است. گاز طبیعی، بیشتر همان متان است و دانشمندان می‌دانند که فعالیت صنعت گاز طبیعی و به طور خاص نشت از خطوط لوله آن بزرگ‌ترین عامل شناخته شده تولید متان است. منابع شناخته شده دیگر دام‌ها و محل دفن زباله‌ها هستند.

اما در مورد منبع تولید این گاز در محیط‌های شهری همیشه رازی وجود داشته است. پژوهشگران دانشگاه بوستون در مطالعه خود خاطرنشان کرده‌اند که نشت خط لوله به تنهایی نمی‌تواند علت میزان بالای انتشار متانی باشد که آنها مشاهده و شناسایی کرده‌اند و گفته‌اند که حتما نشت‌های دیگری نیز وجود دارد که به احتمال زیاد از جمله آنها نشت از وسایل گازسوز خانگی است.

رابرت جکسون، دانشمند دانشگاه استنفورد و یکی از نویسندگان همکار این مطالعه به ردیابی متان گم شده در خانه‌ها و ساختمان‌ها پرداخت و از آنچه به همراه تیمش کشف کرد، شگفت زده شد.

جکسون می‌گوید: «اساساً همه اجاق‌های شعله‌ای در هنگام سوختن کمی نشتی دارند. وقتی آنها را روشن یا خاموش می‌کنید، همه‌شان مقداری نشت می‌کنند، زیرا مدت کوتاهی پیش از روشن شدن شعله، نشتی آغاز می‌شود. اما شگفت‌انگیزترین نکته‌ای که متوجه شدیم این است که تقریباً سه چهارم متان متصاعد شده از اجاق گازهای خانگی مربوط به زمانی است که آنها خاموشند.»

به عبارت دیگر، اجاق گازهای آشپزخانه که در حدود ۴۰ میلیون خانه گازسوز در آمریکا وجود دارد، احتمالا همیشه در حال آزاد کردن گازهای گلخانه‌ای هستند. این اجاق‌ها در مقایسه با خطوط لوله و پالایشگاه‌ها منبع نسبتاً کوچکی از متان هستند و حتی بزرگ‌ترین وسیله گازسوز در ساختمان‌ها نیستند. کوره‌های گازی و آبگرمکن‌ها در طول روز و شب بیشتر از سوخت استفاده می‌کنند. اما محققان دریافتند که میزان گاز متان متصاعد شده از اجاق گازهای خانگی تقریبا معادل میزان دی‌اکسید کربنی است که نیم میلیون خودروی گازسوز در یک سال آزاد می‌کنند.

متان همچنین وارد پایین‌ترین لایه ازن می‌شود که به سلامت انسان آسیب می‌رساند. در داخل خانه، سطح متان به اندازه‌ای پایین است که تهدیدی برای سلامتی ساکنان ایجاد نمی‌کند.

مشکل سلامتی بزرگ‌تر زمانی است که گاز روشن می‌شود، زیرا دی اکسید نیتروژن به عنوان یک محصول جانبی تولید می‌کند.

در مطالعه استنفورد سایر آلاینده‌های مرتبط با اجاق گاز مانند فرمالدئید، ذرات معلق و مونوکسید کربن اندازه گیری نشده است.

ماریان سارجنت، پژوهشگر دانشگاه هاروارد که در این مطالعه نقشی نداشته، اما تحقیقاتی را در مورد نمونه‌های متان در شهرها منتشر کرده، می‌گوید: «این مطالعه واقعاً مهم است چون می‌گوید اجاق‌ها در واقع یک متصاعدکننده قطره چکانی بسیار مهم متان هستند. این کشف، شکاف ناشناخته درباره انتشار متان را پر می‌کند.»

آزمایش انتشار متان از اجاق گاز خانگی در امریکا – کپی رایت AP Photo

این کشف همچنین این حرف طرفداران محیط زیست را تقویت می‌کند که می‌گویند سیستم گاز طبیعی بیش از حد نشتی دارد و نمی‌توان کاربرد آن را ادامه داد. در واقع اجاق گاز مسئول انتشار متان، دی‌اکسید کربن و اکسیدهای نیتروژن در آشپزخانه است.

دانشمندان استنفورد برای آن که تا حد ممکن به شرایط واقعی نزدیک شوند، با استفاده از ابزارهایی که با اندازه‌گیری طول موج نور، غلظت گاز را تعیین می‌کنند، به ۵۳ خانه معمولی، خانه اجاره‌ای و اربی‌اندبی در کالیفرنیا مراجعه کردند.

آنها پس از نصب حائل‌های پلاستیکی بزرگ بین آشپزخانه‌ها و اتاق‌های دیگر برای جلوگیری از نشت احتمالی از سایر منابع، سه آلاینده اصلی در اجاق‌ گازها و گاهی اوقات فرها را در زمان خاموش بودن، روشن شدن و دوباره خاموش شدن اندازه‌گیری کردند.

آلاینده اصلی که دانشمندان به دنبال آن بودند متان بود، زیرا متان در درجه اول همان چیزی است که در گاز طبیعی وجود دارد. متان دومین عامل اصلی تغییرات آب و هوایی است و ۸۰ برابر بیشتر از دی‌اکسید کربن قدرت دارد که دمای زمین را زمین در چند دهه بالا ببرد. اجاق گاز وقتی روشن می‌شود بعد از خاموش شدن بیشترین متان را ساطع می‌کند. به طور کلی، میزان نشتی تا ۱.۳ درصد از گازی است که اجاق‌ها استفاده می‌کنند.

علاوه بر متان، دانشمندان همچنین بررسی کردند که چگونه اجاق‌ گازها زمانی که روشن می‌شوند، مقداری دی‌اکسید کربن آزاد می‌کنند که بزرگ‌ترین عامل گرمایش زمین است.

سومین آلاینده‌ای که آنها بررسی کردند اکسید نیتروژن است در تغییرات آب و هوایی تأثیری ندارد، اما می‌تواند به سلامت انسان آسیب برساند. اکسیدهای نیتروژن به عنوان یک محصول جانبی از سوختن متان تولید می‌شود و در صورت استنشاق، خطر مشکلات قلبی عروقی و بیماری‌های تنفسی را افزایش می‌دهد.

این مطالعه نشان داد که هر چه مشعل بزرگتر باشد، انتشار اکسید نیتروژن بیشتر است. اما در یک آشپزخانه کوچک بدون هود، تنها چند دقیقه استفاده از اجاق‌ها به تولید این گاز در میزانی بالاتر از استانداردهای بهداشتی می‌انجامد. یک مطالعه جداگانه نشان داده کودکانی که در خانه‌های دارای اجاق گاز شعله‌ای زندگی می‌کنند به دلیل میزان نسبتاً بالای تولید دی اکسید نیتروژن، ۴۲ درصد بیشتر از کودکانی که خانواده‌شان از اجاق‌های برقی استفاده می‌کنند، به آسم مبتلا می‌شوند.

حتی زمانی که شعله خاموش است، کمی متان منتشر می‌کند که دانشمندان آن را «انتشار حالت پایدار» می‌نامند. جکسون می‌گوید احتمالا این گازهای گلخانه‌ای در حالت ثابت از اتصالات نامناسب و نشتی لوله‌های وصل شده به اجاق گاز ناشی می‌شود. دانشمندان ارتباطی بین نشت متان و قدمت اجاق گاز یا مدل آن پیدا نکردند. و از آنجایی که اکثر مردم فقط یک ساعت یا کمتر در روز از اجاق گاز خود استفاده می‌کنند، این نشتی آهسته در زمان طولانی‌تری که اجاق گاز خاموش است باعث متصاعد شدن بیشتر متان از آشپزخانه می‌شود.

محققان دانشگاه استنفورد که فقط ۵۳ خانه را بررسی کرده‌اند و برای برآورد تاثیر گازها در سراسر کشور از داده‌های یک نظرسنجی ملی در مورد نحوه پخت و پز آمریکایی‌ها استفاده کردند.

در این مطالعه نشت‌های احتمالی ناشی از فعالیت سایر وسایل گازی مانند کوره‌ها، شومینه‌ها و آبگرمکن‌ها در نظر گرفته نشده است.

در شهرهای آمریکا حرکت برای حذف تدریجی اجاق گاز آغاز شده است و صنعت گاز همچنان مقاومت می‌کند.

برای از بین بردن منبع انتشار گازهای گلخانه‌ای لازم نیست اجاق گاز دارای نشتی را تعمیر کنیم زیرا راه حل بهتری از قبل وجود داشته و آن این است که اجاق گازی را با اجاق‌ برقی جایگزین کنیم. بهترین گزینه برای تعویض اجاق گاز هم اجاق گاز القایی است که در آن از میدان مغناطیسی برای گرم کردن ظرف استفاده می‌شود.

اما این تغییر رویه پخت و پز با انرژی الکتریکی بدون سیاست‌گذاری دولتی اتفاق نمی‌افتد.

در آمریکا، شوراهای شهر در سراسر کشور شروع به بررسی حذف تدریجی گاز در ساختمان‌های جدید کرده‌اند. در دسامبر ۲۰۲۱، نیویورک به بزرگ‌ترین شهری تبدیل شد که هنوز شروع به تغییر سوخت گاز نکرده است و بنابراین اتصال به گاز در ساخت و ساز در این شهر تا پایان سال ۲۰۲۳ ممنوع اعلام شد. اکنون برخی از ایالت‌های دیگر آمریکا از جمله نیویورک و کالیفرنیا در حال بررسی اقدامات مشابه هستند. در این سیاست‌گذاری‌ها هنوز به موضوع حذف تدریجی زیرساخت‌های گازی موجود پرداخته نشده است.

در صنعت گاز باید بررسی‌های دقیق‌تری از تمامی فعالیت‌ها انجام شود اما موضوع اجاق گاز همچنان بخش مهمی از راهبرد اقدامات آب و هوایی شهری است. دست‌اندرکاران این صنعت برای دهه‌های آینده روی روند ثابت افزایشی مشتریان جدید حساب می‌کنند و با توجه به پایبندی آمریکایی‌ها به اجاق گاز، امید دارند که همچنان به ایجاد زیرساخت‌های جدید گازی ادامه دهند.

این نظریه که انتشار متان از اجاق گازها عامل مهمی در تغییرات آب و هوایی است، مخالفانی هم دارد. زاکاری مرین، مهندس دانشگاه ایلینویز که در پیوند با مطالعه استنفورد نبوده است، بر این باور است که به طور کلی این گونه انتشارها نسبتاً جزئی هستند. او در عین حال می‌گوید که این مطالعه نتایج مشابهی با تحقیقات خود او روی اجاق‌های گازی روشن داشته است.

آزمایش انتشار متان از اجاق گاز خانگی در امریکاآسوشیتدپرس

مرین به این موضوع اشاره می‌کند که در تعداد کمی از اجاق‌های اندازه‌گیری شده مواردی از نشتی نسبتاً بزرگ دیده شده است و می‌گوید: «مطالعه استنفورد نشان داد که تقریباً نیمی از نشت‌ها در کمتر از ۱۰ درصد اجاق‌ها مشاهده شده است. بنابراین به راحتی می‌توان این مقدار اندک را حذف کرد.»

جکسون نیز گفت: «اجاق گاز شعله‌ای تنها وسیله با سوخت فسیلی است که ما درست بالای سر آن می‌ایستیم و هر چیزی را که شعله با خود از خطوط لوله انتقال آورده و ساطع می کند، مستقیما تنفس می‌کنیم.»

به باور او پخت و پز به شیوه الکتریکی یا القایی دو مزیت دارد: «نه تنها گازهای گلخانه ای را کاهش می‌دهد، بلکه هوای داخل خانه را برای تنفس ایمن‌تر می‌کند.»

برچسب هاآلودگی هوا تغییرات اقلیم دانشگاه استنفورد شبکه خبری یورو نیوز (EuroNews) متان

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: آلودگی هوا تغییرات اقلیم دانشگاه استنفورد متان آسیا اروپا اقتصاد انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی وزارت نفت وزارت نیرو گازهای گلخانه ای استفاده می کنند اکسید نیتروژن دی اکسید کربن انتشار متان اندازه گیری اجاق گاز آب و هوایی بزرگ ترین گاز طبیعی اجاق ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۷۰۰۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراقب فشار خون، این قاتل خاموش باشید

به گزارش «تابناک» به نقل از مهر، مریم طاهرخانی، فشارخون بالا را عامل اصلی بروز بیماری‌های قلبی و عروقی و مرگ و میر دانست و اظهار کرد: نشانه‌هایی از ابتلاء به فشارخون بالا ممکن است در برخی بیماران دیده شود که از جمله آن می‌توان به سردرد، تپش قلب، احساس فشار در قفسه سینه، تنگی نفس، تهوع، استفراغ، سرگیجه، تاری دید، گُرگرفتگی و قرمزی صورت و خونریزی بینی یا چشم اشاره کرد.

این متخصص بیماری‌های قلب و عروق ادامه داد: هیچکدام از این نشانه‌هایی که به آن اشاره شد، اختصاصی نیستند و صرفاً برای مشکوک شدن به وجود خطر پرفشاری خون نباید منتظر بروز این علامت‌ها بود.

طاهرخانی، تنها راه تشخیص پرفشاری خون را، اندازه گیری آن با دستگاه‌های فشارسنج عنوان کرد و افزود: افراد می‌توانند برای اندازه‌گیری فشارخون به مطب پزشک مراجعه کنند، یا به کمک دستگاه هولتر فشارخون در خارج از مطب و در یک بازه زمانی طولانی مدت فشارخون خود را پایش کنند، همچنین امکان اندازه‌گیری فشار به کمک دستگاه‌های ترجیحاً اتوماتیک در منزل نیز وجود دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار کرد: توصیه می‌شود از فشارسنج‌های بازویی استفاده شود و فرد حتماً پنج دقیقه به حالت نشسته و در حالت استراحت قرار گیرد، علاوه بر این، افراد باید توجه داشته باشند تا نیم ساعت قبل از اندازه گیری فشار، ورزش نکنند و چای و قهوه نیز ننوشند.

وی درباره نحوه اندازه‌گیری صحیح فشار خون، عنوان کرد: فشارخون باید دو یا سه بار گرفته شود؛ میانگین دو عدد نزدیک به هم، فشارخون بیمار را نشان می‌دهد ضمناً بهتر است از هر دو دست فشار گرفته شود و اگر فشار دو دست با یکدیگر مغایرت داشت، معیار، دستی است که فشار بالاتری دارد.

طاهرخانی، افزود: اتحادیه جهانی فشارخون بالا (World Hypertension organization)، فشار بزرگ‌تر مساوی ۱۴۰ روی ۹۰ میلی متر جیوه را پرفشاری خون تعریف کرده است بنابراین اگر فشار فردی در منزل بزرگ‌تر مساوی ۱۳۵ روی ۸۵ میلی متر جیوه بود، باید به پزشک مراجعه کند، البته تشخیص فشارخون بر اساس یک بار اندازه گیری داده نمی‌شود.

فلوشیپ اقدامات مداخله‌ای قلب و عروق، با اشاره به اینکه درمان فشارخون در افراد به تشخیص پزشک به طور معمول پس از دو تا سه بار ویزیت پزشک به فاصله یک تا چهار هفته و یا اندازه گیری فشارخون با هولتر، آغاز می‌شود، گفت: البته اگر فشارخون در رنج خطر باشد و عوارض ناشی از فشارخون در ارگان‌های حیاتی دیده شود، باید در همان ابتدا درمان شروع شود

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: بنا به توصیه اتحادیه جهانی فشارخون بالا، افراد بالغ بالای ۱۸ سال باید غربالگری فشارخون شوند؛ به این ترتیب که افراد ۱۸ تا ۳۹ سال هر سه تا پنج سال باید فشارشان را اندازه بگیرند و اگر در حد نرمال بود، سه تا پنج سال بعد، مجدد ارزیابی کنند.

وی ادامه داد: این افراد اگر به علت وزن بالا (توده بدنی ( BMI) بالاتر از ۲۵)، یا ماکسیمم فشار بین ۱۳۵ تا ۱۳۹ و مینیمم فشار ۸۵ تا ۸۹ میلی متر جیوه در معرض ابتلاء به فشارخون بالا هستند، باید به صورت سالانه پایش شوند، افراد بالای ۴۰ سال نیز باید هرسال فشارخون خود را اندازه‌گیری کنند.

طاهرخانی با بیان اینکه فشار خون بالا سالانه بیش از ۱۰ میلیون مرگ و میر را به خود اختصاص می‌دهد، به راه‌های پیشگیری از فشار خون در افراد اشاره کرد و گفت: حفظ وزن مطلوب، اصلاح سبک زندگی، پرهیز از رژیم غذایی ناسالم مثل مصرف غذاهای سرخ کردنی، چرب، آماده و کنسروی، حذف اسیدهای چرب ترانس، خودداری از مصرف الکل و دخانیات و پرهیز از مصرف نمک بیش از یک قاشق چایخوری از جمله اقداماتی است که در راستای پیشگیری از ابتلاء به پرفشاری خون بسیار کمک کننده خواهد بود.

متخصص بیماری‌های قلب و عروق با اشاره به اینکه هدف سازمان بهداشت جهانی، کاهش ۲۵ درصدی ابتلاء به فشارخون بالا تا سال ۲۰۲۵ است، بیان کرد: این مهم با تشخیص زودهنگام و کنترل به موقع بیماری امکان پذیر است، یکی از اقدامات در این راستا، کنترل فشارخون بیمارانی است که به هر بهانه‌ای به مراکز درمانی و کلینیک‌ها مراجعه می‌کنند، بسیج عمومی و راه‌اندازی کمپین‌های اطلاع رسانی اهمیت فشارخون و تشخیص و درمان به موقع آن، می‌تواند در افزایش سواد سلامت مردم نیز مؤثر باشد.

دیگر خبرها

  • سرقتی عجیب هوای بندرترکمن را آلوده کرد
  • بازی استقلال انقدر بد بود که تلویزیون را خاموش کردم | تیم نکونام با این وضعیت به مشکل می خورد
  • اشغالگران در تلاش برای خاموش کردن صدای کرانه باختری هستند
  • نوای موسیقی خراسان خاموش شد
  • افزایش ارسال لینک‌های آلوده
  • واکسیناسیون دام‌ها علیه بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک
  • مراقب این قاتل خاموش باشید
  • هشدار پلیس فتا نسبت به افزایش فعالیت مجرمان سایبری در تعطیلات
  • مراقب فشار خون، این قاتل خاموش باشید
  • درویش: پرسپولیس خواهش و تمنا نمی‌کند؛ دلال‌ها فضا را آلوده می‌کنند